Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Βάλτε χρώμα στον κήπο σας!

Ένα από τα κύρια στοιχεία της αρχιτεκτονικής κήπων συνιστά το χρώμα και οι συνδυασμοί του, με στόχο την επίτευξη της επιδιωκόμενης αίσθησης. Μερικά χρώματα ξεκουράζουν και ηρεμούν, άλλα διεγείρουν και αναζωογονούν μα σε κάθε περίπτωση συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στη σχεδίαση του κήπου μας. Η τοποθεσία του κήπου, τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένος, η θέση του ήλιου ως προς τον χώρο και η τεχνοτροπία των γειτονικών δωματίων αποτελούν τα κριτήρια με τα οποία ο σχεδιαστής του κήπου θα δώσει την επιθυμητή εμφάνιση.


Ο καλός συνδυασμός των χρωμάτων σε ένα πεπερασμένο χώρο, όπως είναι ο κήπος στις πόλεις, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί τα στοιχεία του βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Οι τοίχοι, η πλακόστρωση, τα έπιπλα και τα φυτά συνεισφέρουν στη δημιουργία της χρωματικής σύνθεσης του κήπου, ενώ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χρώματα που επικρατούν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ο φωτισμός είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή των χρωμάτων στον κήπο διότι επηρεάζει την ποιότητά τους. Καλό είναι να μελετάται πως φαίνονται τα χρώματα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να γίνει η κατάλληλη επιλογή. Οπότε, τα ανοιχτά χρώματα δείχνουν ευχάριστα τις πρωινές ώρες και το σούρουπο αλλά ξεθωριασμένα το μεσημέρι. Αντίθετα, τα έντονα χρώματα φαίνονται φανταχτερά το πρωί και το βράδυ, ανταγωνιζόμενα το ηλιακό φως. Ένας απλός τρόπος για να δοκιμαστεί η επίδραση του φωτός σε συγκεκριμένα χρώματα, είναι η έκθεση χρωματιστού χαρτιού σε ηλιόλουστα και σκιερά σημεία του κήπου. 

Ουσιαστικά με αυτή τη μέθοδο προσομοιάζονται οι εποχιακές μεταβολές, όπου η θέση του ήλιου μετατοπίζεται ανάλογα την εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου