Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

“Έξυπνη” καθαριότητα στο σπίτι


Εκτός από το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα, το καλό νοικοκυριό απαιτεί να τα βάλουμε και με πιο δύσκολους λεκέδες και επιφάνειες. Ολοι θέλουμε καθαρό το σπίτι μας και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε μέχρι την ...τελευταία τους λεπτομέρεια, ωστόσο πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αφαιρέσουμε τη βρωμιά από συγκεκριμένους τόπους. Ετσι καταφεύγουμε στα καθαριστικά, τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι να καθαρίσουμε, στους οποίους δεν πάει το μυαλό μας.

Πλακάκια κουζίνας

Ακόμα και τα ισχυρότερα καθαριστικά ζορίζονται για να καθαρίσουν τα πλακάκια που έρχονται σε άμεση επαφή με τους υδρατμούς, το λάδι που πετάγεται από το τηγάνι και τους κάθε λογής λεκέδες από φαγητό που δημιουργεί η βιασύνη μας. Πολύ αποτελεσματικό, όμως, είναι και το… ασετόν. Με μία μικρή ποσότητα σ’ ένα κομμάτι βαμβάκι μπορούμε να καθαρίσουμε τέλεια τα πλακάκια. Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα καθαριστικά είναι ότι λευκαίνει και τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια και δίνει στην κουζίνα μας την αίσθηση του καινούργιου. Προσοχή, όμως, πρέπει μετά να ξεπλύνουμε την επιφάνεια με νερό.

Βρύσες μπάνιου

Αιώνιο πρόβλημα για το κάθε νοικοκυριό, τα στίγματα από το νερό και τα κάθε λογής αφρόλουτρα, σαμπουάν, μαλακτικά και άλατα που χρησιμοποιούμε, ειδικά στις βρύσες της μπανιέρας. Το ξύδι είναι πολύτιμος σύμμαχός μας. Βρέχουμε με ξύδι ένα κομμάτι βαμβάκι ή άλλο στεγνό πανί και τρίβουμε ελαφρά την επιφάνεια. Αφήνουμε το ξύδι να επιδράσει για περίπου 20 λεπτά και μετά με ένα στεγνό πανί σκουπίζουμε την επιφάνεια και… χαιρόμαστε με τις αστραφτερές μπαταρίες που βλέπουμε.


Κάδος πλυντηρίου

Οι τεχνικοί των πλυντηρίων επιμένουν ότι χρειάζεται συντήρηση, άσχετα αν πολλοί από εμάς αμελούμε να την κάνουμε και τραβάμε τα μαλλιά μας όταν καταστρέφεται ο κάδος και τις περισσότερες φορές χρειάζεται να αντικαταστήσουμε ολόκληρο το πλυντήριο. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καθαριστικά απευθυνόμαστε στον… αποχυμωτή μας. Δύο φλυτζάνια χυμός λεμονιού στην θήκη που τοποθετούμε το απορρυπαντικό ή το μαλακτικό και ένα σύντομο πρόγραμμα πλύσης (χωρίς ρούχα στον κάδο, εννοείται) κάνουν τη δουλειά για μας.

Τζάμια ντους

Θα παρατηρήσουμε ότι όσο σχολαστικά κι αν καθαρίζουμε τη γυάλινη επιφάνεια γύρω από το ντους, αυτή με τον καιρό θα αποκτήσει ανεξίτηλα στίγματα. Αντί να κουραζόματε με το καθαριστικό τζαμιών, καλύτερο είναι να ψεκάσουμε τη γυάλινη επιφάνεια με… γυαλιστικό επίπλων. Ένα μικρό πέρασμα κάθε φορά που καθαρίζουμε το μπάνιο θα διατηρεί τα τζάμια μας πεντακάθαρα.

Χαλάκι εξώπορτας

Ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι μας, μάλλον ακριβέστερα… έξω από το σπίτι μας, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες που καθαρίζουμε τα παπούτσια μας. Ο βοηθός μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι το ψιλό μαγειρικό αλάτι. Απλώνουμε σε όλο το χαλί, το αφήνουμε περίπου μισή ώρα και μετά βουρτσίζουμε προσεκτικά με μια σκληρή βούρτσα. Θα παρατηρήσουμε ότι θα φύγει πολλή περισσότερη βρωμιά απ’ ό,τι με άλλα καθαριστικά.

Από: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5365.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου